Varför är det så svårt att jobba i vissa grupper, men enkelt i andra?

19.04.2024

Alla har vi antagligen gjort det. Jobbat i riktigt bra team. Där saker blir gjorda och det som är viktigt diskuteras. Men har du haft ett arbete någon gång har du också, antagligen, befunnit dig i arbetsgrupper och på möten som du helst hade sluppit. Om nu de flesta upplevt detta, vad kan det bero på?

För att kunna besvara frågan i rubriken behöver jag kontrastera arbete i grupp mot arbete enskilt.

Fördelar med att arbeta i grupp

Det finns många fördelar med att arbeta i grupp, eller hur? Jag väljer att här att klumpa ihop fördelarna i två kategorier:

  • Integrerad kunskap

Flera människor som jobbar tillsammans innebär fler perspektiv på frågor, men också fler kunskaper, kompetenser och infallsvinklar.

  • Fördelning av uppgifter

När man samarbetar med andra kan man också fördela uppgifter mellan sig. Jag kanske är bra på vissa saker, medan du är bra på andra. Det gör att vi kan arbeta snabbare, men också fördjupa oss i olika områden.

Fördelarna kan översättas med begreppet vinster.

Nackdelar med att arbeta i grupp

Det finns naturligtvis också nackdelar med att arbeta tillsammans med andra. Jag väljer även här att klumpa ihop i två kategorier:

  • Processförluster

Ett exempel på processförluster är bristande informationsöverföring. Otydlig kommunikation. Brist på öppenhet och ärlighet bland teamets medlemmar. Ju större grupp desto större blir processförlusterna.

  • Sociala kostnader

Under sociala kostnader ryms de status-hierarkier vi sociala varelser opererar i. Vi kanske lyssnar mer på vissa. Vi lyssnar mindre på andra. Någon i teamet tar mycket utrymme. Den nyanställde sitter tyst, trots att den kanske har högst kompetens inom det område vi för närvarande diskuterar.

Nackdelarna kan översättas med begreppet kostnader.

STORA skillnader mellan grupper

Visste du att en majoritet av arbetsgrupper i Sverige i snitt lägger 38% av sin tid på målfokuserat arbete? - I dessa grupper är nackdelarna (eller kostnaderna) större än vinsterna – om vi jämför med individuellt arbete.

Högpresterande grupper, med samma förutsättningar, lägger i snitt 76% på målfokuserat arbete. I dessa grupper är vinsterna av grupparbete alltså större än förlusterna.

Det är enorma skillnader vi pratar om. Om vi ska problematisera ytterligare så utgörs andelen högpresterande grupper i Sverige bara av 20%.

Det finns också de forskare som menar att vi i dagens arbetsliv lägger så mycket som 80% av vår arbetstid på samarbeten i grupp, visavi 20% av enskilt arbete.

Slutsats

För att organisationer ska kunna fungera på ett optimalt sätt så behöver de utveckla sina förmågor att skapa effektiva team och samarbeten – helt enkelt för att se till så att vinsterna man får av gruppers arbete överstiger kostnaderna som uppstår av att sammanfoga människor i grupp.

För chefer och ledare innebär det att det finns stora värden i att få sin grupp att utvecklas så snabbt som möjligt. Men om det tar vi i en framtida artikel :-)

Referenser

Wheelan, S.A. & Jacobsson, C. (2014). A descriptive study of work groups in the Swedish and U.S. economy. Presented at the 9th GRASP conference, may 22-23, Linköping: Linköping University.

Wheelan, S., & Williams, T. (2003). Mapping dynamic interaction patterns in work groups. Small Group Research, 34, 443-467.

Cross, R. Rebele, R, Grant, A (2016)