Vad får man ut av teamutvecklingsverktyget GDQ?

07.05.2024

Denna artikel ska försöka beskriva vad GDQ är, vad man får ut av det, vad det inte är och hur man kan gå till väga för att göra en GDQ för sitt team. Nu kör vi!

Vad är GDQ?

GDQ (the Group Development Questionnaire) är en forskningsbaserad enkät som bygger på Susan Wheelans modell the Integrated Model of Group Development (IMGD). I denna modell utvecklas grupper i fyra stadier:

Sammanfattningsvis behöver en arbetsgrupp gå igenom de tre första stadierna innan det blir högpresterande i stadie 4 (dvs jobbar effektivt tillsammans).

Det finns mer än 80 studier baserade på empirisk forskning med GDQ som publicerats i vetenskapliga tidskrifter eller rapporter, så man kan känna sig trygg med att det är solitt vetenskapligt baserat.

GDQ är en enkät som finns på flera språk och det hela bygger på att varje medlem i gruppen/teamet besvarar enkäten enskilt (också gruppens chef gör detta). Det tar ungefär 20 minuter och varje svar är anonymt. När alla svarat så görs en analys av en certifierad GDQ-konsult (som tex undertecknad).

Själva GDQn innehåller:

STADIEDIAGNOS

Diagnostisering av gruppens mognadsnivå:

  • Stadie 1: Tillhörighet & trygghet
  • Stadie 2: Opposition och konflikt
  • Stadie 3: Tillit och struktur
  • Stadie 4: Arbete och produktivitet

TEAMETS EFFEKTIVITET & PRODUKTIVITET 

Mäter gruppens effektivitet och produktivitetsmått och jämför dessa med svensk eller internationell normdata. (Särskilt intressant vid ny GDQ-mätning)

DELANALYS

Målet med delanalysen är att identifiera områden som förtjänar mer uppmärksamhet från teamet. Det är en informationskälla om vad teamet kan behöva ändra eller börja göra annorlunda för att bli mer effektivt. Här hittas alltid någonting som behöver adresseras, även för stadie 4 grupper.

DESSUTOM...

Ingår också i GDQ:

  • Medelvärden för de olika svaren på frågorna
  • Subgruppsanalys: Om det förekommer stora skillnader mellan hur medlemmar i teamet skattar påståenden på en eller fler av skalorna, så kan det betyda att det finns subgrupper i teamet vilka skiljer sig åt i sin syn på teamets utveckling och effektivitet.
  • Svar på öppna frågor: I rapporten presenteras fritextsvar som fångar upp teamets uttalade mål, styrkor och svagheter samt medlemmarnas utvecklingsförslag.
GDQ är sammanfattningsvis ett riktigt vasst verktyg när det kommer till att hjälpa arbetsgrupper och team att reflektera kring sitt samarbete.

Det finns en hel del GDQ konsulter och vi jobbar alla olika i hur vi bedriver konsultationer med verktyget. Vissa gör det ihop med andra verktyg eller väver in andra teorier och angreppssätt.

Vad är GDQ inte?

  • Det är ingen metod för pseudo-team eller större avdelningar (max 15 personer).
  • Det är ingen konfliktlösningsmetod (även om insatser kan förebygga konflikter).
  • En quick-fix för problem i teamet som konsulten ordnar. Arbets-/ledningsgruppen får däremot en bra kunskapsplattform att utgå ifrån. Oavsett vilken konsult man kör GDQ med så måste teamet göra jobbet (om man vill vara garanterad resultat).

Har du några frågor om mina tjänster, om att anlita mig till ditt företag eller något helt annat är det bara att kontakta mig.